sobota, 4 czerwca 2011

Truskawkowe szaleństwo:)

Przede wszystkim chciałabym podziękować za Wasze słowa pod ostatnim postem. Znaczą one dla mnie bardzo dużo! Cieszę się, że udało mi się pozostać w zawodzie, bo przyznam się, że myślałam już nawet o przekwalifikowaniu. Dziękuję,że wierzyliście we mnie:)

Sobota upływa nam pod hasłem : Truskawki. Choć obawiałam się, że może tak nie być, bo dosłownie w biegu wpadłam na mój ryneczek i zdobyłam ostatnie dwa kilo:) I zrobiłam tartę z truskawkami!





Idealne ciasto na letnie dni:) Polecam!

Muszę się pochwalić, że dostałam od Magdy niezwykle miłe wyróżnienie:

Aż zacytuję uzasadnienie:

"za śliczne kulinarne (i nie tylko) aranżacje zdjęciowe, za powiew romantyczności, a ostatnio za troskę o Matkę Ziemię:)"

Dziękuję!I przekazuję wszystkim blogom, które mam w ulubionych, bo ja wszystkie lubię:)

I na koniec, co mnie ogromnie cieszy, tak lubiane przez Was eko- rady.

1. Woda po gotowaniu jaj dobra dla roślin
Za każdym razem, gdy gotujesz jajka, zostawiaj wodę dla roślin doniczkowych. Substancje odżywcze ze skorupek są dla nich bardzo korzystne. Pamiętaj, by woda wystygła, zanim podlejesz nią kwiaty.

2. Zapełniaj zamrażalnik
Schłodzenie pełnego zamrażalnika wymaga mniejszej ilości energii, tak wiec zapełniaj zamrażalnik, najlepiej domowej roboty potrawami przechowywanymi z pojemnikach z odzysku. Jeżeli zamrażalnik jest pusty, wypełnij przestrzeń plastikowymi butelkami z wodą.

3. Drewno w łazience
Unikaj mnóstwa niepotrzebnych plastikowych akcesoriów w łazience. Sięgaj po drewniane mydelniczki i kubeczki na szczoteczki i pastę. Poszukaj drewnianych szczoteczek do mycia i naturalnych gąbek roślinnych zamiast ich plastikowych wersji. Ich zaletą jest to, że są wykonane z surowców odnawialnych i biodegradowalnych.

Pozdrawiam Was serdecznie!

39 komentarzy:

  1. Olu, boskie te Twje truskawki, mniam!:) Groszkowy notesik bardzo uroczy:))
    Buziaczki:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pychotka. Ja dzisiaj też mam truskawkową sobotę, ale więcej za chwilę u mnie na blogu, więc zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też truskawkowa sobota była!!
    Ciacho zrobiłam pyszne!!!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. I u mnie truskawki zagosciły dziś w cieście :)
    Wczoraj naleśniki z serem i truskawkami plusik bita śmietanka ale to już dla córci:)

    Pozdrowionka weekendowe przesyłam z słonecznego i upalnego Krakowa:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja jutro zrobię tartę albo crumble z truskawkami :))
    Ściskam i dziękuję za wierne śledzenie mojego bloga :0)
    Cmok.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio zrobiłam sernik na zimno z truskawkami. Zniknął tak szybko, że nawet nie zdążyłam go sfotografować :)
    Co do rady wody po jajkach to ja znam jeszcze taki patent. Mianowicie skorupki po obranych jajkach wrzucamy do butelki, zalewamy wodą i odstawiamy na min. 2 tygodnie. Po tym czasie taką wodą bogatą w wapno możemy podlewać kwiaty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawki królują! :)
    ja także pałaszowałam pyszną tartę z tymi czerwonymi serduszkami ;) Twoja wygląda równie pysznie i tylko szkoda, że nie mogę jej spróbować ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. gratuluję serdecznie wyróżnienia, brawo, pozdrawiam, ewa

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję wyróżnienia, a piekarnik już rozgrzany czeka na truskawkową tartę.
    Pozdrawiam niedzielnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej, jak miło.
    Notesik i truskawki :-)
    Dobrego dzionka Olu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszyscy kochamy truskawki:)) Właśnie do niedzielnej kawki zjadłam truskawki:) mam wrażenie,że jem non stop:) taki mój truskawkowy weekend:)
    pozdrawiam Was serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Co do pierwszej eko-rady. Po ugotowaniu warzyw też można wykorzystać wodę i podlać roślinki. Same witaminki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo ! Skorupki i podlewanie kwiatów to dla mnie nowość, a zamrażalnik powoli zacznę napełniać po powrocie do domciu(truskawkami oczywiście) ;)))

    Buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  14. Oleńka uwielbiam te Twoje rady czytać ;)))
    Tarta super się prezentuje i pewnie też tak smakuje ;)
    Buziaki;)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj, jak truskawkowo! u mnie wczoraj gościło truskawkowe crumble :)
    pozdrawiam truskawkowo - a jakże!

    OdpowiedzUsuń
  16. Hola querida,

    Hace mucho q no paso por aquí, y como ya me encuentro algo mejor d la tendinitis he pasado para ver lo q andas haciendo, me encanta las fresas, pero hay que decir, soy muy mala cocinera...gracias por compartir la receta y felicidades por el premio, te lo mereces....
    Besos,
    Lany

    OdpowiedzUsuń
  17. A ty masz te drewniane mydelniczki,kubeczki i szczoteczki? Jesli tak,to je pokaz.Nie zamieszczaj rad,ktorych nie da sie wprowadzic w zycie.Kto dzisiaj robi drewniane mydelniczki czy szczoteczki do zebow.

    OdpowiedzUsuń
  18. do Anonimowego: ja mam mydelniczkę z łupiny po kokosie - sprawdza się świetnie! dla chcącego nic trudnego :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kochana po pierwsze gratulacje co do pracy (znam sporo wspaniałych nauczycielek )A jestem pewna ,że i Ty masz dobre serducho !!!A tarta pewnie pycha !!!Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale truskawy !Pychota :)
    piękne zdjęcia !
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszniutko tam u Ciebie i czerwono :)
    Gratuluję nowej pracy !
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosia M. - dziękuję,nie wiedziałam. Dobry pomysł:)

    Kamila - obowiązkowo, truskawki zimą smakują wyśmienicie:))

    laurentino - dzięki:) cieszę się, że rady się przydają.

    Edith - u mnie w poprzednią niedzielę było crumble:) też pychotka,a co do anonimów to nie warto się przejmować:)

    Lany - gracias! Saludo y bienvenida a todos!

    Anonimowy - nie widziałeś/aś drewnianych mydelniczek?Proszę tu jest link, zresztą w każdym większym supermarkecie budowlanym są:)
    http://www.ceramika.info/go/_info/?id=435
    Jak się chce to wszystko jest:)

    Aneta- dziękuję:) pewnie, że fajne są nauczycielki, choć ja znam i ja kilka wyjątków.pozdrawiam ciepło!

    Ela - dziękuję:)) staram się!

    Paula Kłonowska - dziękuję serdecznie:))pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Truskawkowe ciasto prezentuje się rewelacyjnie, i pewnie też jest smaczne:)Notesik groszkowy wspaniały!Pozdrawiam Cię cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  24. Tarta musiala nieziemsko smakowac mniam.
    Tez jestem za drewnianymi akcesoriami a nie plastikowymi:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  25. ila, Jola,Atena - dziękuję:) tarta pycha!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Olu! Cudownie truskawkowo u Ciebie:) Jestem zachwycona! Piękne zdjęcia i smakołyki!
    To moja pierwsza wizyta, ale z pewnością nie ostatnia:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. ja o poprzedniego posta
    Stała praca to skarb, zwłaszcza w tych czasach. Jestem z wykształcenia nauczycielem, ale nigdy nie pracowałam w zawodzie teraz jak patrze na koleżanki, które mają stałe posady to czasami im zazdroszczę:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam,
    Uwielbiam truskawki pod każdą postacią! Szkoda, że truskawkowy sezon trwa tak krótko.
    Dziękuję za porady!

    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Tylko ochote mi zrobilas...! Dzisiaj tez chcialam jesc truskawki z lodami ale niestety nie mialam w domu... :-) o wodzie po jajkach nie wiedzialam, dzieki... M

    OdpowiedzUsuń
  30. Kucharnia, Anna - Maria - dziękuję serdecznie:) i zapraszam zawsze:)
    pozdrawiam!

    Balbina- stała praca jest bardzo ważna, zwłaszcza w dzisiejszych czasach!
    pozdrawiam!

    Marzenia - proszę:) truskawki trzeba wykorzystywać ile się da:)

    Mamsan - lody z truskawkami:))hmmm!

    OdpowiedzUsuń
  31. oj musze spróboać zrobic taka tartę :) pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  32. no istne truskawkowe szaleństwo!!!!JA właśnie tez podjadam z jogurcikiem!!!Gratuluje wyróżnienia!I pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam truskawki, bardzo:) Mam zamiar zatrzymać ten smak w słoikach, w postaci dżemu. Taki jest plan na ten tydzień, a czas pokaże jak będzie.

    Smacznie pozdrawiam
    Tomaszowa

    OdpowiedzUsuń
  34. hmmmm zrobiłaś mi smaka tą tartą !a dopiero co przed chwilą o,5 kg truskawek wrąbałam ;)

    eko porady jak zwykle świetne !

    OdpowiedzUsuń
  35. U nas też truskawkowe szaleństwo, ostatnią tartę zjedliśmy zanim zdążyłam zrobić zdjęcia:(
    Jak zawsze piękne zdjęcia,
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. JOASIA - pysznie wygląda i pyszna jest:)polecam!

    aga - dla Ciebie witaminki wskazane:) dziękuję i pozdrawiam!

    Tomaszowa Chata - ja też mam plan dżemy truskawkowe zrobić:) powodzenia!

    i love nature - ja już dwa dni bez truskawek,wiec też mam smaka:)pozdrawiam!

    magdalena - dziękuję:)na truskawki czekam cały rok:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  37. *yszności truskawkowe. Och ja też uwielbiam Twoje eko rady. Ta o zamrażlniku bardzo ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  38. Mammamisia - dziękuję, niedługo kolejne będą:)

    OdpowiedzUsuń